DELE GOD SMAK

MATOPSKRIFTER må deles synes vi! Derfor finner du oppskrifter her på noen av våre favoritter som vi lager igjen og igjen. Supper, salater og søtsaker. Er det oppskrifter du gjerne vil finne her så bare ta kontakt

janne@urdihuset.no / tlf 48 16 22 13

 

PEANØTTKAKE / TRYLLEKAKE

BB2R9799-1Marengsbunn

– 6 eggehviter

– 500 g sukker

– 350 g peanøtter (en stor pose)

– en pakke ritzkjeks

Glasur

– 100 g smør

– 100 g melis

– 250 g lys kokesjokolade

– 6 eggeplommer
Begynn med å lage marengsbunnen, 6 eggehviter og 500 g sukker piskes helt stivt og seigt. Knus 350 g peanøtter (en stor pose) og en pakke ritzkjeks (jeg bruker å ta det i foodprosessoren og knuse det hver for seg). Peanøttene vil jeg ha i litt ujevne biter, slik at det blir litt å tygge på). Dette vendes forsiktig inn i marengsblandingen. Denne blandingen stekes i stor rund form eller en liten langpanne kledt med smurt bakepapir ca. 30-35 min på 175 grader, nederst i ovnen. Vent deretter til kaka er helt kald før du glaserer: 100 g smør, 100 g melis og 250 g lys kokesjokolade smeltes i en liten kasserolle ved lav temperatur. Rør inn 6 eggeplommer til slutt. Dette helles over Settes kaldt før servering. Kaka er kjempefin å fryse i større stykker

PAPRIKASUPPE

IMG_0219

1 kg rød paprika sånn omtrent

200 g pepperoni/ choritzo

600 g ajvar/ paprikapuret

100 g meierismør minst

4 bokser hermetiske tomater, gjerne av cherrytomater

6 ss akasiahonning

1-2 l vann

5-10 dl fløte

Rens paprika å ha i gruten i sammen med smøret, pølse, honning, vann, avjar og tomatene. Kok opp å la det putre i minst en time. Kjør så blandingen godt med stavmikser og ha i fløten. Salt og mer honning etter smak. Server med grillet spekeskinke, revet ost eller noe annet du liker i suppen

 

JORDSKOKKSUPPE

BB2R9991-1

 2 kg            Jordskokker eller miks med blomkål

1-2 L            Vann

1 L               Fløte

1-2              Hønsebulongterninger

4 ss              Persillesmør / urtesmør du lager selv

Bland alle ingrediensene i en panne og kok opp, så trekke til jordskokkene er møre. Kjør blandingen godt med stavmikser og hell i fløte og kremost. Litt mer stavmiksing. Salt og pepper etter smak. Server med chips av jordskokk

 

Jordskokkchips

Vask avskrellet, (bruk de tynne lagene) av jordskokkene grundig å la det så tørke på papir. Varm rapsolje i stor panne og kok det i oljen til de blir lysebrune. La chipsen renne av seg på papir. Når de er avkjølt har du chipsen i en bolle, strø på salt og bland godt. Lag MYE, det smaker veldig godt J

 

URTESMØR

BB2R2013-1

250 g meierismør temperert

1-2 potter basilikumblader + andre urter du liker

1 ss akasiahonning

1 dl olivenolje

Litt havsalt

 

Kjør alt med en stavmikser til jevnt smør. Smøret holder seg et par uker i kjøleskapet eller frys ned i små syltetøyglass

FinestekomplimentWEB

EPLEGLØGG

3-4 krus

1 flaske eplemost fra Spilde

Litt brunt sukker eller akasiahonning

1 ts kanelpulver

2-3 hele stjerneanis

Tuppen av en chili

Litt raspet fersk ingefær

Gjerne en svett konjakk i koppen til de voksne

img_0408

PIZZA /RØDHVITBLÅ

PIZZABUNN

5 dl vann

3 dl kefir

1-2 kg tipo 0 mel

Litt salt

Litt sukker

Litt olivenolje

25 g gjær, helst fersk

 

Ha vann, gjær, sukker og salt i en bolle. Elt deigen i minst 10 min med maskin eller for hånd, Deigen skal være fast. Ha på litt olivenolje og elt inn til slutt. La deigen heve noen timer før du kjevler den ut til tynne pizzabunner. Bruk gjerne semulegryn til utkjevlingen. Forstek bunnene i 5 min på 250 g på nederste rille i ovnen.

 

 

PIZZASAUS

3 bokser hermetiske tomater

2-3 fedd hvitløk

1 chili

Litt sukker, eller litt MYE sukker

Litt salt

1 dl olivenolje

Noen ferske tomater grovhakket

1 potte fersk basilikum

1 potter fersk oregano

 

Ha alle ingrediensene inkl. 1 dl olivenolje i en kjele og la det koke i noen timer. Kjør litt av sausen med stavmikseren uten at den blir helt most. Ha i resten av olivenoljen og smak til med salt

 

 

PIZZAFYLL

Mozzarellaost

Jarlsbergost

Parmesan

Selbu blå

Blå castello

 

Silianapølse

Pepperoni

Seranoskinke

Kokt skinke

 

Løk

Paprika

Tomater

Pærer

Epler

Sopp

 

GRØNN PESTO

Olivenolje 3-4 dl…
Pinjekjerner 200 g
Basilikum minst en potte
Hvitløk minst 4-5 fedd
Litt limesaft av en hel en
Litt sukker sånn omtrent en spiseskje
Litt salt sånn omtrent en lite t-skje
Parmesanost 200 g eller mer
Alle ingrediensene bortsett fra basilikum og parmesan har du oppi en bolle og kjøres med stavmikser til jevn røre. Så tar du i basilikum og kjører litt mer men ikke slik at urten blir helt most. Til slutt har du i finrevet parmesanost som røres inn med en sleiv. Litt mer olje dersom du ønsker en mer flytende pesto

 

 

RØD PESTO

Gode soltørkede tomater i olje

2- 300 g minitomater

Olivenolje 1-2 dl
Pinjekjerner 200 g
Hvitløk minst 4-5 fedd

1-2 chili

1 liten rødløk
Litt limesaft av en hel en
Litt sukker sånn omtrent en spiseskje
Litt salt sånn omtrent en lite t-skje
Parmesanost 200 g eller mer

En håndfull grovhakket basilikum

 

Alle ingrediensene bortsett fra basilikum, minitomater, løk og parmesan har du oppi en bolle og kjøres med stavmikser til jevn røre. Til slutt har du i finrevet parmesanost og grovhakket basilikum, finkuttet rødløk og grovhakkede minitomater som røres inn med en sleiv. Litt mer olje dersom du ønsker en mer flytende pesto

 

MOZZARELLASALAT

3-4 typer tomater, gjerne noen gule også

Litt soltørket tomater hvis du har

En handfull rukkola

En håndfull basilikum

En håndfull pinjekjerner

God mozzarellaost

 

Dressing

Saften av 6 passionsfrukter

6 ss akasiahonning

 

Kutt opp alle ingrediensene bortsett fra osten i ulike størrelser og anrett på flatt fat, ha over oljen fra tomatene og hell over passionsfruktdressingen. Osten river du i passelige stykker og legger oppå tomatene. Litt ristede pinjekjerner og havsalt + kvernet pepper til slutt

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s